Hoe kun je zelf een werkbank maken? (+ Stappenplan)

Zelf een werkbank maken is waarschijnlijk een van de leukste creatieve projecten. Zeker als het je eerste serieuze doe-het-zelf project is, is dit de ideale beginner. Lees meer in dit artikel over zelf een werkbank maken.

Je werkbank is de tool die je jaren lang zult kunt gebruiken als je het goed doet. Het belangrijkste is dat deze meubels robuust en duurzaam zijn. Esthetiek is hier niet zo belangrijk, want je hebt iets sterks nodig.

Liefst maak je een werkbank die letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kan en waar je een paar decennia plezier aan beleeft.

Als je een beginner bent begin je het best simpel. Je zult als je doorgaat met zelf dingen bouwen, toch nog een extra of een grotere werkbank nodig hebben.

Het zal geen erfenis zijn die je aan je kleinkinderen doorgeeft. Het zal geen zwaluwstaarten hebben, of een andere afwerking waar je jaren ervaring voor nodig hebt.

Er zijn natuurlijk enkel basisvereisten voor je werkbank. De meeste doe-het-zelvers zouden het erover eens zijn dat een goede bank deze belangrijke kenmerken nodig heeft:

 • Om te beginnen moet de basis stevig zijn en mag er niet gewiegd worden. De eigen werkbank moet dus stevig op de vloer staan en ter plekke blijven.
 • Het moet een groot, vlak werkoppervlak hebben dat stevig genoeg is om jaren van hard gebruik te kunnen weerstaan.
 • Het moet een comfortabele hoogte hebben en de bank moet geschikt zijn voor het soort werk dat u het meest doet.
 • Het opbergen van gereedschap of onderdelen is leuk, maar niet levensnoodzakelijk. Daar kun je gerust iets anders voor gebruiken.

Bouwtekeningen voor een werkbank nodig? Bekijk dan ook eens deze website.

Een oudere man die net klaar is met zelf een werkbank maken.

Welk gereedschap heb je nodig voor een werkbank te maken?

Alleereest; welke gereedschappen heb je nodig om zelf een houten werkbank te maken? We raden hierbij het gebruik van de volgende gereedschappen aan.

 • Meetlint;
 • Zaag;
 • Tafelzaag of cirkelzaag;
 • Boor;
 • Impact driver;
 • Nagelpistool;
 • Schuurpapier;
 • Klemmen;
 • Vierkant;
 • Verfkwast.

En dan is er natuurlijk nog het belangrijkste materiaal van allemaal. Dat is welk hout je gaat gebruiken om je werkbank te bouwen.

Daar zouden we met gemak een artikel van 5000 woorden kunnen overschrijven maar we zullen het simpel houden en je wat ´best-practices´ meegeven voor als je je hout gaat uitkiezen.


Hout kiezen bij zelf werkbank maken

Voor je je hout gaat kiezen moet je beslissen welke factoren voor je het belangrijkst zijn:

 • Moet het kosteneffectief zijn, of wil je mooi hout gebruiken die wat duurder zal uitvallen?
 • Ben je op zoek naar een snelle bouw, of ga je het hout zelf eerst nog bewerken?
 • Wil je dat je werkbank puur functioneel is? Of iets meer?

Als je een werkbank met de hand bouwt, met alleen handgereedschap, dan is dit een grote factor in uw houtkeuze.

Waar een machine de meeste houtsoorten vrij gelijkmatig aankan, kan het gewoon een iets ander geluid maken tijdens het bewerken. Het voordeel aan het manueel doen is dat handgereedschap je zal laten weten wanneer je een slechte keuze hebt gemaakt.


Welk type hout past bij jou?

Naaldhout is makkelijker op de handgereedschappen voor het soort werk dat je hier gaat doen. Het kiezen van een fatsoenlijk naaldhout versnelt de bouw met de hand. Daarnaast is het ook budgetvriendelijk en duurzaam.

Als je hardhout wilt gaan gebruiken, moet je bepaalde houtsoorten vermijden als ze in de oven worden gedroogd. Deze zijn veel minder geschikt om werkmateriaal zoals een eigen werkbank te maken.

Toch is het beste hout voor projecten als deze ongetwijfeld eikenhout. Het is stevig, duurzaam en bovenal prachtig.

Eikenhout komt echter met een redelijk hoog prijskaartje. Als een eigen werkbank bouwen je eerste project is, is het waarschijnlijk beter te beginnen met naaldhout. Dit is goedkoper en dus minder kostelijk als je fouten maakt.


De beste bouwtekeningen voor makkelijk je eigen werkbank te maken + stappenplan

Even belangrijk als je materiaal voor zelf een werkbank te maken is de bouwtekening van de werkbank. De werkbank bouwtekening zal dan ook uiteindelijk bepalen hoe je werkbank maken zal verlopen.

De beste bouwtekeningen om zelf je werkbank te maken zijn deze.

Ga je toch aan de slag zonder bouwtekeningen, iets wat sterk af te raden is, dan is dit het stappenplan die je moet volgen om zelf een werkbank te maken:


Stap 1: Het onderstel in elkaar zetten

Met behulp van houtlijm en klemmen worden de 1-bij-2 platen voor de toplaag samengevoegd, zodat ze het uiterlijk van een slager-blok-top krijgen. Deze geeft de bank stevigheid en stabiliteit.


Stap 2: Schuur de ondergrond

Gebruik een vlakschuurmachine of een handplaat om de bovenkant van de ondergrond af te vlakken.


Stap 3: Bevestig de werkbank rails

Leg de ondergrond uit, met de bovenzijde naar beneden. Lijn de korte 1-bij-4 bovenrails gelijk uit met de korte zijden van de ondergrond. Gebruik een boormachine om 10 cm houtschroeven aan te drijven om de rails op de ondergrond te bevestigen.


Stap 4: Voeg de bovenrails toe

Lijn de lange 5 cm bij 20 cm bovenrails uit met de lange zijden van de ondergrond. De uiteinden van de lange bovenrails moeten gelijk liggen met de buitenzijde van elke korte bovenrail. Bevestig de lange bovenrails op de ondergrond met 10 cm houtschroeven.


Stap 5: Bevestig de Spanbanden

Plaats de spanbanden tussen de lange rails, die vanaf elk uiteinde van de bank 1/3 van de weg naar binnen zijn gepositioneerd. Drijf 10 cmhoutschroeven door de lange rails in de uiteinden van de spanbanden.


Stap 6: Bevestig de werkbank poten

Ten slotte neem je de 4 poten en bevestig je die met lange houtschroeven aan het onderstelsel. Dit doe je simpel door aan het bovenblad te beginnen, en zorgen dat de poten in de juiste positie staan in het pad van de houtschroeven.

Zorg ervoor dat de nagels lang genoeg zijn om diep in de poten te penetreren. Aangeraden is het om ook nog een verstevigingen verbindingsstuk te maken die elk van de vier poten diagonaal verbindt met het bovenblad.


Extra bouwtekenignen kledingkast

Zoals je ziet moet je al een echte expert zijn om zo een werkbank te maken zonder bouwplan. Een goed bouwplan vertelt je namelijk de perfecte maten, stappen, et cetera, om een goed stevig en robuust standaard model te maken.

Wij raden daarom nogmaals deze bouwtekeningen aan om een eigen werkbank te maken, zodat je van een specifiek stap-voor-stap uitleg wordt voorzien.

Dit geldt overigens niet alleen voor zelf een werkbank maken, maar ook voor tafels, veranda’s, schuren, buitenkeukens en nog veel meer.

Ik wens je veel succes met al je doe-het-zelf projecten!


Lees ook:

Plaats een reactie