Als je op deze pagina terecht bent gekomen ben je hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in zelf een veranda maken. Hier vind je enkele tips, inclusief gratis bouwtekening.
Wist je dat een veranda de waarde van jouw huis sterk kan verhogen? Veel mensen zijn namelijk specifiek op zoek naar huizen met een veranda.
Wat vind je in dit artikel?
- Een stappenplan om zelf een veranda te maken.
- Een materiaallijst van benodigde middelen.
- Een gratis bouwtekening van een veranda.
Zelf een veranda maken in 10 stappen
Stap 1: Kies voor een goede fundering:
Achteraf nog een fundering aanleggen is heel duur. Indien je voor kwaliteit en duurzaamheid wilt gaan, is het van belang om dit als eerste stap uit te voeren
Stap 2: Lijn de fundering uit:
In deze stap ga je aan de slag met het uitlijnen van de fundering. Het is zeer belangrijk dat de fundering van de veranda en de woning exact in lijn zijn met elkaar.
Wanneer de uitlijning voltooid is, kun je de stelankers en staanders van de veranda op de fundering plaatsen.
Stap 3: Monteer de veranda aan de achtergevel:
Het is nu de bedoeling om de veranda aan de achtergevel te monteren (montageregel). Dit kun je doen met gevelankers.
Stap 4: Monteer de voorste liggers:
Als stap 3 voltooid is, kun je de voorste liggers op de staanders monteren. Deze liggers moeten wel waterpas geplaatst worden. Om vervelende fouten te voorkomen, is het in deze stap zeer belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan.
Neem daarbij ook rustig de tijd! In deze stap vorm je namelijk de basis van je veranda, dus bepaalde fouten kunnen in de toekomst voor vervelende complicaties zorgen.
Stap 5: Breng de gordingen aan:
Breng de gordingen aan op de montageregel en de voorste liggers. Zorg ervoor dat de gordingen een paar centimeter in de voorste liggers zinken. Hierdoor verbetert de gehele constructie en zorgt het ook voor een mooiere uitstraling.
Plaats vervolgens de loodslabbe tegen of in de gevel. Hierdoor wordt de aansluiting waterdicht.
Stap 6: Het plaatsen van het dak:
Nu kan het dak worden geplaatst. Gebruik de gordingen om dakbeschot en panlatten te monteren. Plaats vervolgens de dakpannen en maak de veranda geheel waterdicht.
Stap 7: Plaats de vloer:
Het begint nu al echt ergens op te lijken. Om voor meer stevigheid en een kleinere kans op gaten in de vloer / gebroken planken, raad ik je aan om een paalfundering te bevestigen.
Plaats daarna een regelwerk op de palen, zodat de vloerpanelen gemonteerd kunnen worden.
Stap 8: Plaats de zijwanden:
Bijna ieder mens is erg gesteld op zijn / haar privacy. Om deze reden gaan we ook zijwanden plaatsen zodat de zijkanten dicht zijn. Monteer deze aan 1 of 2 (wat jij zelf prefereert) zijdes van de veranda.
Het is daarbij ook mogelijk om een raam te monteren, zodat er toch een beetje licht door de veranda komt. De veranda is dan ook beter afgeschermd tegen tocht.
Stap 9: Plaats een hekwerk (optioneel):
Plaats nu eventueel het hekwerk. Deze monteer je tussen de staanders. Heb jij gebruik gemaakt van gedraaide balusters? Werk dan met een pen- en gatverbinding.
Stap 10: Genieten!

Benodigde materialen bij zelf maken veranda
Voor het zelf bouwen van een veranda zijn natuurlijk materialen nodig.
Lijst van benodigde en behulpzame materialen
- Een bouwtekening van een veranda
- Balken
- Planken
- Dakplaten
- Waterpas
- Steunen
- Schroeven
- Hamer
- Boormachine of schroevendraaier
- Gevelankers
- Glazen (optioneel)
- Hoekijzers
- Pluggen
- Stanleymes
- Pluggen
- Mortel
- Bitumen of beits
- Schimmelvrije siliconenkit
- Rolmaat
Gratis bouwtekening veranda
Om de klussers onder ons alvast te helpen, vind je op deze pagina een gratis bouwtekening van een veranda. Natuurlijk is het wel belangrijk om te meten of dit mogelijk is in jouw eigen tuin.
Houdt dus goed rekening met de afmetingen, of meet indien nodig de beschikbare ruimte op.

Het is uiteraard mogelijk om aanpassingen in de lengtes van de bouwtekening veranda door te voeren. Ik raad echter aan om dit alleen te doen als je hier verstand van hebt.
Is de bovenstaande bouwtekening niks voor jou? Bekijk dan eens deze pagina. Hier vind je allerlei bouwtekeningen voor verschillende soorten projecten.
Het heeft mij veel online zoekwerk bespaart, maar of het iets voor jou is kun je het beste zelf beoordelen.
Extra tips: waar moet je op letten bij zelf een veranda maken?
- Zorg ervoor dat je alles goed afmeet:Het niet nauwkeurig uitlijnen en opmeten van de fundering kan vervelende gevolgen met zich meebrengen.
- Bespaar niet op belangrijke zaken zoals hout: Het doel van de veranda is natuurlijk om daar heel wat jaren van te genieten. Bespaar dus niet op kwalitatief hout, want dat is slechts een tijdelijke oplossing met een tijdelijk voordeel.
- Op de lange termijn is kwalitatief hout echt een veel betere oplossing. Je wilt immers niet dat de veranda snel gaat schimmelen en/of bij zwaar weer in elkaar stort.
- Kijk goed goed naar het weer: Gaat het bijvoorbeeld regenen die dag, of wordt het droog en windstil? Een droge en windstille dag wordt zeer geadviseerd.
- Onderzoek of je een vergunning nodig hebt:Het zou erg vervelend zijn om de veranda te moeten slopen wanneer het net af is. Kijk daarom altijd goed of je voor de plaatsing een vergunning nodig hebt voor het zelf maken van een veranda.
Misschien ook interessant:
Wil je je tuin nog gezelliger aankleden? Bekijk dan ook eens deze kippengids. Met tientallen soorten kippenhokken is dit de enige echte gids voor het maken van een uniek kippenhok.
Naast duidelijke bouwtekeningen staat de gids ook vol met handige informatie over het houden van kippen.
Geïnteresseerd in andere doe-het-zelf projecten?
Klik op de links voor meer informatie en andere gratis bouwtekeningen.